Інформація для українських пацієнтів, які потребують лікування в Румунії

Ця інформація призначена для українських пацієнтів із мієломою та AL-амілоїдозом, які потребують медичної допомоги в Румунії.

Для її укладання було використано загальнодоступну інформацію, зібрану в ході кабінетного аналізу документів. Вона не переглядалася та не перевірялася органами охорони здоров’я Румунії.

Якщо вам необхідна допомога або у вас є конкретне запитання щодо отримання лікування й догляду в Румунії, надішліть електронного листа на адресу info@mpeurope.org.

Ми приймаємо та відповідаємо на листи, написані українською мовою.

 

Чи буде лікування мієломи та/або AL-амілоїдозу покриватися в Румунії?

Міністерство охорони здоров’я Румунії та Національний медичний страховий дім опублікували заяви, з гідно з якими громадяни України матимуть доступ до медичного обслуговування в Румунії. Українські пацієнти з мієломою та AL-амілоїдозом можуть розраховувати на такий самий доступ до медичного обслуговування, як і громадяни Румунії.

Ознайомитися з заявою Міністерства охорони здоров’я ви можете тут.

Спеціальним наказом Президента Національного медичного страхового дому (127/2022) затверджено процедуру, за якою громадяни України можуть отримати доступ до медичного обслуговування в Румунії. Громадяни України користуватимуться послугами охорони здоров’я, медичним приладдям, медичним обладнанням та послугами на тому ж рівні, що й громадяни Румунії.

Ця постанова застосовна до громадян України, які мають документ про перетин кордону, прийнятий румунською державою. Пацієнтам буде присвоєно унікальний ідентифікаційний номер, за яким витрати будуть покриватися системою охорони здоров’я. Ознайомитися з цим оголошенням можна тут.

 

У яких румунських лікарнях будуть лікувати пацієнтів із мієломою та/або AL-амілоїдозом?

Українські пацієнти з мієломою та AL-амілоїдозом можуть звернутися до будь-якої необхідної медичної установи або лікарні в Румунії. Спеціалізовані онкологічні лікарні знаходяться переважно у великих містах, таких як Бухарест, Яші, Сучава, Клуж-Напока та Констанца, тому, якщо вам потрібна спеціалізована допомога, ми рекомендуємо вам звертатися саме туди.

Громадська організація з підтримки пацієнтів із мієломою Myeloma Patients Europe (MPE) має список лікарень та гематологів, які спеціалізуються на мієломі та AL-амілоїдозі в Румунії. Якщо вам потрібна додаткова допомога в пошуку лікарні або гематолога в Румунії, зверніться за електронною адресою info@mpeurope.org

 

Як я можу отримати лікування в Румунії?

В MPE нам відомо про різні способи доступу українських пацієнтів із мієломою та AL-амілоїдозом до стаціонарного лікування в Румунії.

  • Міністерство охорони здоров’я організувало мобільні бригади для проведення епідеміологічної діагностики та оцінки стану здоров’я біженців у таборах та забезпечення їх тестування на COVID-19. Людей, які потребують медичної допомоги, направляють до місцевих медичних закладів, у тому числі лікарень. Оскільки така можливість є не завжди, важливо, щоб пацієнти якнайшвидше заявили про себе офіційним особам під час в’їзду до країни, щоб можна було організувати їм необхідний догляд.
  • У деяких ситуаціях (наприклад, коли пацієнти наразі проходять лікування в лікарні), коли є така можливість, українські лікарі-гематологи можуть безпосередньо зв’язатися з румунськими лікарнями, щоб організувати безперешкодний перехід пацієнтів через кордон та до лікарні. Якщо ви все ще можете зв’язатися та поговорити з лікарем, який лікував вас в Україні, MPE радить вам зробити це, щоб зрозуміти, яку допомогу він може надати.
  • Пацієнт, який уже проходить лікування, може звернутися безпосередньо до найближчої лікарні або центру амбулаторного лікування. У цьому випадку направлення не потрібне, пацієнту достатньо мати при собі ідентифікаційний документ / паспорт / документи, що підтверджують перетин кордону. Він також має надати свої медичні довідки, якщо вони є в наявності.

Зверніть увагу, що доступність лікування онкологічного захворювання в Румунії та Україні може відрізнятися. Про наявність препаратів для лікування мієломи та AL-амілоїдозу в Румунії вам розповість медичний працівник.

Зверніть увагу, що MPE важко перевірити доступність цих варіантів на місцях — тому, якщо вам потрібна допомога в конкретній ситуації, зверніться за електронною адресою info@mpeurope.org

Куди я можу звернутися по допомогу щодо медичних перекладів?

Деяким пацієнтам може бути важко спілкуватися з медичними працівниками й лікарями місцевою мовою. Особливу складність становить медична термінологія, яка використовується у сфері охороні здоров’я.

Румунським лікарям та іншим медичним фахівцям також може бути важко зрозуміти медичні записи українського пацієнта.

Ми знаємо, що деякі лікарні мають служби перекладу, які можуть допомогти в таких ситуаціях. Однак, якщо ви не можете знайти необхідну допомогу в перекладі, напишіть на електронну адресу info@mpeurope.org і ми спробуємо допомогти з перекладом через наші мережі.

 

Які організації для пацієнтів із мієломою та/або AL-амілоїдозом є в Румунії?

MPE має членів із Румунії, які можуть надати інформацію та підтримку пацієнтам із мієломою та AL-амілоїдозом.

 

Myeloma Euronet Romania (MER)

 

Наша організація із захисту прав пацієнтів може надати підтримку українським пацієнтам. Вона виступає в якості експерта в румунській системі охорони здоров’я, тому не соромтеся зв’язуватися безпосередньо з
нею. За необхідності, MPE може сприяти встановленню контакту.

Де я можу отримати додаткову підтримку?

Додаткову інформацію про те, як знайти житло, скористатися транспортом та отримати інші супутні послуги в Румунії, можна знайти тут.

Інформація про телемедицину та супутні послуги в питаннях рідкісних
захворювань та рідкісних формах раку українською, румунською та
англійською мовами: https://www.riskalert.ro/