Miten toimia COVID-19 epidemian aikana

COVID-19: n sairastuneiden ihmisten määrän kasvu on herättänyt suurta huolta, ja se on pakottanut useita maita ryhtymään toimenpiteisiin viruksen leviämisen estämiseksi. Nämä toimenpiteet ovat monissa maissa erittäin rajoittavia, ja voivat sisältää sosiaalista eristäytymistä ja etätyön tekoa kotoa käsin karanteenissa tai eristyksissä, oman ja muiden tartunnan välttämiseksi.

Päivittäin vastaanottamamme tiedot lisäävät usein huolta ja pelkoa etenkin myelooma- ja AL-amyloidoosipotilailla, jotka voivat tuntea olevansa erityisen haavoittuvaisia koronavirusepidemian aikana. Emme voi unohtaa, että syöpäpotilailla ja etenkin niillä, jotka saavat hoitoa, on heikentynyt immuunijärjestelmä, mikä nostaa heidän yleistä riskiään infektioille. Tämä pätee myös koronavirukseen.

Maiden rajoittavista toimenpiteistä taudin leviämisen estämiseksi johtuvat erityistilanteet, kuten karanteeni, muuttavat ihmisten rutiineja huomattavalla ajanjaksolla. Jo tämä itsessään voi tuntua vaikealta, ja voi aiheuttaa negatiivisia ajatuksia ja pelon ja ahdistuksen tunteita. Tiedämme, että joissakin maissa karanteeni kestää ainakin kuukauden tai enemmän. Itse asiassa emme voi olla varmoja kuinka kauan rajoitukset ovat voimassa. Tästä syystä nyt jos koskaan on tärkeää varata aikaa oman fyysisen ja henkisen terveyden ylläpitämiseen.

MPE on psykologi-onkologin Fátima Castañon avulla listannut yhteenvedon vinkeistä, jotka auttavat selviytymään parhaalla mahdollisella tavalla eristyksestä.

1. Tee kodistasi mukava ja rentouttava, ei ainoastaan sen fyysisestä ympäristöstä, vaan ota käyttöön myös muita asioita, jotka auttavat vähentämään stressiä ja lisäävät nautintoa, kuten kirjat, musiikki tai joku muu asia, joka auttaa sinua pitämään itsesi aktiivisena ja mielen positiivisena.

2. Rutiinit ovat aina hyviä fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Ylläpidä niitä mahdollisimman paljon, tai luo itsellesi uudet rutiinit, jotka auttavat pysymään terveenä ja onnellisena. Varmista, että pidät huolen terveellisistä elämäntavoista, kuten hyvä ruokavalio, riittävä uni ja fyysinen toiminta sekä vapaa-aika.

3. Älä vietä koko päivää pyjamassa! Kotona oleminen ei tarkoita sitä, ettet voi aloittaa päivääsi samalla tavalla kuin ennen karanteenia. Tämä voi auttaa sinua tuntemaan olosi normaalimmaksi ja pitämään yhteyttä ulkomaailmaan, ja voi saada olosi positiivemmaksi ja tuottavammaksi!

4. Jos teet etätöitä tänä aikana ja pystyt siihen, yritä erottaa työtila vapaa-ajan tilasta. Kokeile perustaa “kotitoimisto”, jossa ympärilläsi olevat laitteet mahdollistavat normaalin työnteon. Tämä voi olla erillinen huone tai nurkkaus, jota käytetään “työtilana”. Jos on mahdollista, kannattaa yrittää pitää työtila erillään siitä tilasta, jossa vietetään vapaa-aikaa ja joka tarjoaa mahdollisuuden rentoutua ja levätä työpäivän jälkeen.

5. Karanteenissa olo voi tuntua yksinäiseltä, siksi on tärkeää tunnustaa tämä, jotta vältytään eristyneisyyden tunteelta ja irtaantumiselta normaalista elämästä ja ulkomaailmasta. Vaikka rajoiteet estävät fyysisen lähellä olon ystävien, perheen ja rakkaiden kanssa, on onneksi olemassa muita tapoja pitää yhteyttä. Säännölliset videopuhelut ja tavallset puhelut sekä yhteydenpidon ylläpitäminen sähköpostien, viestipalveluiden ja sosiaalisen median kautta ovat kaikki tapoja, joilla tekniikka voi auttaa pitämään yhteyttä rakkaihin. Kotoa työskennellessä voi tuntea olonsa myös eristyneeksi, jos on tottunut työskentelemään toimistoympäristössä. Kannattaa soittaa tai tehdä videopuheluita säännöllisesti kollegoiden, pomon ja muiden työkumppaneiden kanssa, mikä ylläpitää työympäristöön kuulumisen tunnetta.

6. Uutisista, sosiaalisesta mediasta, paikallisilta viranomaisilta ja hallitukselta sekä terveydenhuollon tarjoajilta saamamme tietomäärä koronavirusepidemiasta voi tuntua toisinaan ylitsepursuavalta. Joskus on vaikea estää sen aiheuttamia negatiivisia tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta tai epätoivoa. Jos huomaat, että sinulle käy näin, yritä rajoittaa vastaanotetun tiedon määrää. Saattaa olla hyödyllistä rajoittaa tietolähteiden käyttöä; sosiaalisessa mediassa vietettyä aikaa, uutisten katselua tai epidemiaan liityvien tietojen lukua verkossa. Vaikka on tärkeää pysyä ajan tasalla, voi liiallinen keskittyminen tähän tietoon olla vaarallsita ja vaikuttaa päivittäiseen elämään ja yleiseen hyvinvointiin.

7. Terveydenhuollon ammattilainen on saattanut ehdottaa muutoksia hoitoosi tänä aikana. Ne voivat sisältää muutoksia hoitosuunnitelmassa tai lääkityksessä. Ymmärrettävästi tämä voi olla hämmentävää ja saattaa saada sinut kyseenalaistamaan uuden hoitosuunnitelman tai lääkärin. Saatat olla myös huolissasi muutoksista hoidon sivuvaikutuksista tai uuden rutiinin tehokkuudesta. On yritettävä muistaa, että jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut muutosta hoitoon, on tämä tehty suojaamaan sinun terveyttäsi aikana, jolloin olet erityisen haavoittuvainen; on todennäköistä, että muutokset on tehty tukemaan immuunijärjestelmää ja vähentämään infektioriskiä. Jos sinulla on huolia tai kysymyksiä nykyisestä hoitosuunnitelmasta tänä aikana, on sinun keskusteltava oman lääkärisi kanssa niin pian kuin mahdollista, jotta saat ymmärrystä helpottavaa lisätietoa muutoksista ja voit olla aktiivisesti mukana hoitoasi koskevissa päätöksissä.

8. On mahdollista, että henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti joudut käymään sairaalassa tai lääkärissä myös tämän epidemian aikana. On täysin normaalia, että sinua huolestuttaa käynnin aiheuttama mahdollinen infektioriski. Keskustelu lääkärin kanssa käynnin välttämättömyydestä voi olla hyödyllistä; voi olla mahdollista lykätä käyntiä tai keskustella jollain muulla tavalla, esimerkiksi puhelimitse tai verkon kautta. Jos käyntiä ei ole mahdollista siirtää myöhempään ajankohtaan, on varmistettava, että noudatetaan kaikkia ohjeita, jotka liittyvät infektioriskin vähentämiseen sairaalakäynnin aikana ja matkalla sairaalaan. Sinun on muistettava, että olet oman hoitosuunnitelmasi tärkein päättäjä ja että näinä epävarmoina aikoina on helppo tehdä hätäisiä ratkaisuja. Jos sinua huolestuttaa se, kuinka koronavirus voi vaikuttaa hoitoosi tai terveyteesi, tulisi sinun keskustella siitä oman lääkärisi ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jotta pysyt tilanteessa ajan tasalla ja pystyt osallistumaan päätöksentekoon ja hoidon suunnitteluun.

9. Lopuksi, yritä pysyä positiivisena! Tutkimuksista tiedämme, että positiivinen ajattelu voi vähentää ahdistusta ja auttaa tuntemaan mielen ja kehon terveellisemmiksi sekä helpottaa omien tunteiden ja ympäristön hallitsemista. On yritettävä olla ajattelematta pahimpia tapauksia tai asioita, jotka voivat mennä pieleen, koska tämä voi johtaa siihen, että tilanne tuntuu vielä pahemmalta. Sen sijaan kannattaa noudattaa annettuja ohjeita, jotta pysysit mahdollisimman terveenä näinä vaikeina aikoina.

 

Käännös: Ibidem Group